To top
18 Jan

Përse fëmijët refuzojnë të ushqehen shëndetshëm. Mënyrat që ju vijnë në ndihmë

Nga Mandalina Musta

Ushqyerja e shëndetshme tek fëmijët duket sikur po kthehet në një mision tepër të vështirë në ditët e sotme, mund të themi edhe i pamundur. Është bërë fakt tashmë, se fëmijët janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj ushqimeve jo të shëndetshme. Por përse ndodh kjo? Në lidhje me këtë  temë, e cila po shkakton ankth, stres, dhe pasiguri sidomos tek prindërit e rinj morrëm mendimin profesional të një ndër psikologeve të fëmijëve më të mirë në qytetin e Senalikut në Greqi, Znj. Irini Rera.

-Si i zhvillojnë fëmijët preferencat për një ushqim të pashëndetshëm?

A keni menduar ndonjëherë pse është kaq e vështirë t’i detyroni fëmijët të hanë perimet e tyre? Mungesa e dëshirës për të ngrënë brokoli përshembull është e rrënjosur në çështje shumë më komplekse sesa thjeshtë të mos pëlqesh ushqimin e gjelbër.

-Po thoni që kjo është diçka psikologjike, shëndetësore, apo ndikojnë faktorë të tjerë?

Shumica janë të mësuar, por disa janë të lindur. Preferencat ushqimore të një fëmije ndikojnë drejtpërdrejt në sjelljen e të ngrënit, e cila nga ana tjetër lidhet me shëndetin e përgjithshëm, mirëqënien dhe formimin e obezitetit.

-Ndikimi i mjedisit dhe i medias

Faktorë të shumtë ndikojnë në zakonet e të ngrënit dhe ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Sistemi familjar që rrethon jetën familjare të fëmijës ka një rol aktiv në krijimin dhe promovimin e sjelljeve që do të vazhdojnë gjatë gjithë jetës së tij.

Fëmijët gjithashtu ekspozohen ndaj reklamave të panumërta në televizion, shërbimet e transmetimit, videolojërat, mediat sociale dhe shumicën e faqeve të internetit çdo ditë.

Si mund t’i ndihmojmë fëmijët të hanë ushqime të shëndetshme?

Është e rëndësishme që prindërit të marrin këshilla se si të krijojnë zakone të shëndetshme afatgjatë dhe të krijojnë modele të këndshme të të ushqyerit tek fëmijët e tyre, ndërsa në të njëjtën kohë duhet të ndërgjegjësohen për përcaktuesit e sjelljes që favorizojnë kequshqyerjen dhe çrregullimet e të ngrënit.

Sepse është shumë e rëndësishme të krijohet një mjedis ushqyes rreth fëmijëve. Pervëç kësaj Zonja Rera liston disa mënyra për t’i ardhur në ndihmë prindërve që hasin çdo ditë këtë problem me fëmijët e tyre.

-Hani së bashku si familje.

Koha e ngrënies në familje i ndihmon anëtarët e familjes të mbajnë marrëdhënie dhe të ndiejnë një ndienjë përkatësie. Prindërit duhet të hanë me fëmijët e tyre, sepse fëmijët mësojnë përmes vëzhgimit, kështu që prindërit mund të jenë një model i shkëlqyer pozitiv dhe t’u tregojnë fëmijëve tuaj se sa shumë ju pëlqejnë frutat dhe perimet dhe ushqimet që nuk u pëlqen të hanë.

Shmangni gjithmonë detyrimin e fëmijëve tuaj për të ngrënë.

Prindërit nuk duhet të shfaqin zhgënjim dhe mërzitje nëse fëmijët nuk duan të hanë një ushqim të caktuar. Gjithmonë përpiquni të bëni shoqërime pozitive që mund t’i ndihmojnë fëmijët tuaj të lidhin argëtim dhe kujtime të mira me ngrënien e këtyre ushqimeve.

Jo TV gjatë vaktit.

Shikimi i televizorit gjatë ngrënies mund të çojë në mbingrënie ose përtypje të pahijshme pasi është një shpërqëndrim. Fëmijët që hanë rregullisht me familjen e tyre ndihen të sigurt dhe më të lidhur emocionalisht.

-Asnjëherë mos e përdorni ushqimin si shpërblim apo ndëshkim.

Kjo mund të rrisë rrezikun e një marrëdhënieje të dobët me ushqimin dhe ndjenjat negative të lidhura me jetën e mëvonshme.

-Filloni herët të ofroni një shumëllojshmëri ushqimesh.

Prindërit dhe kujdestarët që i ndihmojnë fëmijët të krijojnë zakone të mira të të ngrënit dhe gjumit herët në jetë, do të shmangin thyerjen ezakoneve të këqija më vonë. Ekspozimi i fëmijëve ndaj shijeve dhe ushqimeve të ndryshme jo vetëm që mund t’i ndihmojë fëmijët të pranojnë ushqime të shëndetshme, por edhe t’i preferojnë ato.

-Jepni një shembull të mirë.

Fëmijët që shohin prindërit ose kujdestarët e tyre duke blerë dhe ngrënë ushqime të shëndetshme kanë më shumë gjasa të hanë vetë ushqime të shëndetshme. Ushqimi i shëndetshëm nuk duhet të jetë një mashtrim. Në vend të kësaj, mësojini fëmijët t’i shohin ushqimet e shëndetshme si të shijshme dhe të dëshirueshme. Përpiquni t’i përfshini fëmijët në planifikimin, blerjen dhe gatimin e vakteve për ta bërë atë argëtuese.