To top
23 Shk

Pse duhet ta konsumoni darkën në këtë orë çdo natë

Siç e dini, faktorët e stilit të jetesës si sasia e ushtrimeve që bëni çdo ditë, si dhe sa kohë flini gjatë natës, ndikojnë në shëndetin tuaj dhe madje mund të ndikojnë në jetëgjatësinë tuaj. Tani, ka prova se ata që hanë darkë herët mund të jetojnë më gjatë, sipas një studimi të ri të botuar në revistën Frontiers in Nutrition.

Ky studim u përqendrua në L’Aquila, një provincë në Abruzzo, Itali, me një popullsi të lartë të njerëzve të moshës 90 deri në 99 vjeç dhe njëqindvjeçarësh. Në anketimin e këtyre njerëzve në rajon, studiuesit zbuluan se mesatarisht shumica e tyre e konsumonin darkën herët – zakonisht rreth orës 19:13 çdo natë.

Pasi gërmuan në gjetjet e tyre, studiuesit vunë re gjithashtu se grupi ndoqi një regjim të rreptë të kalorive (ata e mbajtën marrjen e kalorive të ulët për 17.5 orë nga darka deri në drekë të nesërmen). Në përgjithësi, të anketuarit konsumuan sasi të larta të drithërave, perimeve, frutave dhe bishtajoreve; sasi të ulëta të mishit, mishit të përpunuar dhe vezëve; dhe sasi të vogla të ëmbëlsirave. Ata gjithashtu vazhduan të jenë aktivë fizikisht.

“Rezultatet tona mbështesin rëndësinë e një kufizimi ditor të kalorive, duke penguar stresin pas ngrënies së darkës dhe duke optimizuar përgjigjen metabolike, të lidhur me konsumin e lartë të ushqimeve me bazë bimore dhe aktivitetin fizik për jetëgjatësinë e njëqindvjeçarëve nga Abruzzo”, shtuan shkencëtarët.