To top
19 Qer

Francë/ “Tërmet” politik: Macron humb në parlament

Analistët në Francë parashikojnë vështirësi të mëdha për presidentin francez , Emmanuel Macron.

E djathta ekstreme ka rritur rrit pesëfish numrin e deputetëve të saj dhe e quan Macron “president pakicë”.

Fraksioni pranë presidentit Emmanuel Macron  po merr sot në raundin e dytë të zgjedhjeve parlamentare në Francë nga 210 në 250 vende, transmeton televizioni francez LSI.

Fraksioni politik i krahut të majtë të Jean-Luc Melanson merr 150 deri në 180 vende , e djathta ekstreme Marin Le Pen 80 deri në 100 vende dhe republikanët 60 deri në 70 vende , shkruajnë mediat e huaja.

Bazuar në këto rezultate, konfirmohet se asnjë parti nuk do të ketë shumicën absolute në Asamblenë e re Kombëtare të Francës.

Megjithatë, surpriza e zgjedhjeve janë mandatet e fituara nga e djathta ekstreme me Marin Lepen, duke arritur një numër të paparë mandatesh.
Analistët politikë flasin për një tërmet politik, por edhe për vështirësitë e mëdha që presidenti Macron do të ketë tani e tutje.

Në reagimin e parë nga kampi i Macron, Gabriel Atal, theksoi: “Duhet të jemi të kujdesshëm, por nuk dua të fshihem pas gishtit tim . Vendet që sigurojmë janë më pak nga sa shpresonim. Francezët nuk na dhanë shumicën absolute. Është një situatë e padëgjuar që do të na detyrojë te kapercje dhe ndarjet tona”.

Qeveria franceze do t’u drejtohet të gjitha partive të moderuara për të siguruar shumicën në parlament, pasi fraksioni i presidentit francez Emanuel Macron humbi shumicën absolute në raundin e dytë të zgjedhjeve parlamentare të sotme, tha përfaqësuesi i qeverisë.

“Ne po u drejtohemi atyre që duan ta çojnë vendin përpara”, tha Olivia Gregoire.

Macron në kërkim të aleatëve

Pasi të konfirmohet ky rezultat, do të jetë një goditje e madhe për Macron, i cili do të duhet të kërkojë aleatë për të zbatuar planin e tij të reformës për pesë vitet e ardhshme.

Në bazë të parashikimeve të para të instituteve të sondazheve, Ansambli i presidentit do të zgjedhë 200-260 deputetë.

Me fjalë të tjera, do të mbetet larg shumicës absolute prej 289 deputetësh në gjithsej 577.

Koalicioni i majtë Nupes i Jean-Luc Melanson vlerësohet të zgjedhë 150-200 deputetë dhe të bëhet partia më e madhe opozitare.

Alarmi Kombëtar i ekstremit të djathtë i Marin Lepen pritet të zgjedhë 60-100 deputetë, duke rritur ndjeshëm fuqinë e tij në Asamblenë Kombëtare.

Nuk është çudi që ky proces i katërt zgjedhor në dy muaj u shënua nga një abstenim që llogaritet të jetë 53.5-54%, i rritur me një pikë në krahasim me raundin e parë.

Megjithatë, nuk do të thyejë rekordin e raundit të dytë të zgjedhjeve të 2017-ës që ishte 57.36%.

Për të majtën e bashkuar, këto rezultate nënkuptojnë se ajo do të bëhet partia më e madhe opozitare në Asamblenë Kombëtare, një rol që më parë e mbante e djathta.

Le Pen e rrit fuqinë e saj pesëfish

Për Le Pen, suksesi është i pamohueshëm; ka pesëfishuar numrin e deputetëve dhe duket se është shumë mbi kufirin e 15 deputetëve për të formuar një grup parlamentar, për herë të dytë në historinë e partisë së saj, pas vitit 1986.

Për të djathtën tradicionale, republikanët, zgjedhin 60-70 deputetë dhe pritet të luajnë një rol kyç rregullator në Asamblenë e ardhshme Kombëtare. Ministrja e Shëndetësisë Brigitte Bourguignon, nuk pritet të humbasë vendin e saj në parlament, sipas France 2 TV.

Alarmi Kombëtar flet për humbjen e fraksionit presidencial

Ushtruesi i detyrës së Alarmit Kombëtar të ekstremit të djathtë të Marin Le Pen argumentoi se rezultatet e raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale tregojnë se populli francez votoi për të vendosur Presidentin Emanuel Macron në pakicë.

“Ne kemi një valë blu në të gjithë vendin, mësimi i sonte është se njerëzit e bënë Macron president të pakicës”, tha Jordan Bardela për TF1.

“Arroganca e vetë Emanuel Macron, përbuzja e tij për popullin francez dhe paaftësia e tij për sigurinë dhe fuqinë blerëse e bënë atë president të një pakice”, tha Bardela, duke përshëndetur fuqinë në rritje të partisë së tij në Asamblenë Kombëtare.