To top
26 Pri

Hepatiti Akut: Ekspertët sëmundja mund të jetë shkaktuar nga izolimi i Pandemisë

Një shkak i mundshëm i shpërthimit të hepatitit akut mund të jetë dhe dobësimi i imunitetit të fëmijëve nga bllokimi i Covid, kanë thënë ekspertët e shëndetësisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Zyrtarët shëndetësorë thanë se shpërthimi global i rasteve mund të jetë si rezultat i masave pandemike që parandaluan që fëmijët në vitet e tyre ‘formuese’ të ekspozohen ndaj infeksioneve të zakonshme.

Në total, 114 raste të ‘hepatitit akut me origjinë të panjohur’ janë raportuar në Mbretërinë e Bashkuar në katër javët e fundit, me dhjetë të rinj që i janë nënshtruar procedurave kritike të transplantit të mëlçisë.

Rastet e para u zbuluan në Skoci më pak se një muaj më parë, duke nxitur një paralajmërim nga zyrtarët shëndetësorë në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët thonë se kanë zbuluar po aq raste në tre muaj sa do të prisnin të shihnin në një vit.

Shumica e rasteve janë vërejtur te moshat nën 5 vjeç, të cilët fillimisht kanë patur diarre dhe të përziera para se të marrin verdhëzën më vonë – zverdhjen e lëkurës. Hetimet janë duke vazhduar, por zyrtarët besojnë se sëmundja mund të shkaktohet nga një adenovirus, një infeksion viral i cili zakonisht është fajtor për nuhatje dhe ka qenë i lidhur me tre të katërtat e të gjitha rasteve.

Ekspertët thonë se bllokimet – të cilat shkaktuan shqetësime për shëndetin fizik dhe mendor të fëmijëve – mund të kenë dobësuar imunitetin e tyre dhe t’i kenë lënë ata më të ndjeshëm ndaj virusit, ose patogjeni ofendues mund të ketë mutuar për të paraqitur një kërcënim më të madh.